Skip to main content

Επίδραση μιας δίαιτας που είναι βελτιστοποιημένη για στοματική υγεία

Με βάση τα αποτελέσματα μίας πιλοτικής μελέτης στη Γερμανία, οι ασθενείς που εμφανίζουν ουλίτιδα και περιοδοντική νόσο θα πρέπει πιθανόν να σκεφτούν να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες προκειμένου να βελτιώσουν τη στοματική τους υγεία. Στη μελέτη, συμμετέχοντες που ακολούθησαν μία διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη C και D, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες για 4 εβδομάδες εμφάνισαν σημαντικά χαμηλότερες τιμές φλεγμονής σε σχέση με συμμετέχοντες στην ομάδα που δεν άλλαξαν τη διατροφή τους.

Σε μία προσπάθεια να εξετάσουν την υπόθεση πώς η διατροφή βοηθά στη μείωση της φλεγμονής -μία σχέση που έχει ήδη αποδειχθεί επιστημονικά εν μέρει- ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. J.Wolber από το Πανεπιστήμιο Freiburg και οι συνάδελφοί του, διερεύνησαν την επίδραση μίας βελτιστοποιημένης για καλύτερη στοματική υγεία διατροφής σε μία ομάδα ασθενών με ιστορικό ουλίτιδας.

Από τους 15 συμμετέχοντες που ήταν εξοικειωμένοι σε μία διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες, ζητήθηκε από τους 10 να καταναλώνουν τροφές από μία συγκεκριμένη λίστα προτεινόμενων τροφών και γευμάτων, ενώ οι πέντε συνέχισαν με τις τυπικές διατροφικές τους συνήθειες. Οι άνθρωποι που κάπνιζαν, λάμβαναν αντιβιοτικά ή εμφάνιζαν νοσήματα σχετικά με υδατάνθρακες ή ινσουλίνη, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, εξαιρέθηκαν από τη μελέτη. Εκτός από τη μη χρήση μεσοδόντιων μέσων καθαρισμού, συστήθηκε στους συμμετέχοντες να μην αλλάξουν τις συνήθειες στοματικής υγιεινής τους κατά την περίοδο της έρευνας.

Οι διατροφικές οδηγίες στην πειραματική ομάδα περιλάμβαναν τον περιορισμό της φρουκτόζης, των δισακχαριτών, των αναψυκτικών και των γευμάτων, των τροφών που περιέχουν αλεύρι, ρύζι και πατάτες όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τα φρούτα και τα λαχανικά(πολυσακχαρίτες) εξαιρέθηκαν από αυτή τη διατροφή καθώς λήφθηκε υπόψη η συνολική ποσότητα των υδατανθράκων. Το διατροφικό πρωτόκολλο περιλάμβανε περαιτέρω την καθημερινή πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, περιορισμό της ποσότητας των trans λιπαρών οξέων όσο το δυνατόν περισσότερο(όπως σε τηγανητά φαγητά, κρουασάν κ.ά.) και περιορισμό των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων όσο το δυνατόν περισσότερο(όπως το ηλιέλαιο, η μαργαρίνη και το σησαμέλαιο).

Επιπρόσθετα, κάθε συμμετέχων θα έπρεπει να εξασφαλίσει την καθημερινή πρόσληψη αντιοξειδωτικών(μία χούφτα μούρα, ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι ή καφέ κ.ά.), μία πηγή βιταμίνης C (όπως ένα πορτοκάλι ή μία πιπεριά) και μία πηγή βιταμίνης D (15’ έκθεσης στον ήλιο χωρίς προστασία, από συμπληρώματα, 300g αβοκάντο κ.ά.). Για να εξασφαλιστεί πως όλοι οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν αυτές τις οδηγίες, ζητήθηκε να καταγράψουν την καθημερινή πρόσληψη τροφών σε ένα ημερολόγιο.

Μετά από 4 εβδομάδες οι συμμετέχοντες στην ομάδα με τους χαμηλούς υδατάνθρακες εμφάνισαν σημαντικά μειωμένη ουλική και περιοδοντική φλεγμονή σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μείωση των υδατανθράκων συγκεκριμένα οδήγησε σε σημαντική βελτίωση του ουλικού δείκτη, της αιμορραγίας κατά την ανίχνευση και της έκτασης της περιοδοντικής φλεγμονής. Παρόλο που η μελέτη εμφάνιζε περιορισμούς-κυρίως ο μικρός αριθμός των συμμετεχόντων, η απουσία αυστηρών διατροφικών οδηγιών και η δυσκολία εξασφάλισης της συμμόρφωσης των συμμετεχόντων με το διατροφικό πρωτόκολλο, μεταξύ άλλων-το διατροφικό πλάνο που παρουσιάστηκε μείωσε σημαντικά την περιοδοντική φλεγμονή στην ομάδα μελέτης, όπως κατέληξαν οι ερευνητές.

Πηγή: www.dental-tribune.com