Λεύκανση

Αποτελεί ίσως την πλέον δημοφιλή διαδικασία της αισθητικής οδοντιατρικής, που συμβάλλει σημαντικά στην αλλαγή του χρώματος των φυσικών δοντιών, βελτιώνοντας σημαντικά την εικόνα τους.

Πρόκειται για μία απολύτως ασφαλή διαδικασία, που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια με επιτυχία, αρκεί να εφαρμοστεί από τον οδοντίατρο ή τον ίδιο τον ασθενή, απαραίτητα κάτω απο ιατρική καθοδήγηση. Δεκάδες προϊόντα που υπόσχονται φωτεινό χαμόγελο κυκλοφορούν προς πώληση στο διαδίκτυο, που πέραν της αμφίβολης αποτελεσματικότητάς τους, είναι πιθανό να ενέχουν κινδύνους για τα δόντια και τα ούλα. Είναι απολύτως απαραίτητο, ακόμη κι αν θέλει κάποιος να δοκιμάσει την ποιότητά τους, να συμβουλευτεί πρώτα τον ιατρό που θα μπορεί να ελέγξει τη σύνθεσή τους (εάν αυτή καταγράφεται) και θα συμβουλεύσει για την εφαρμογή τους.

Ποιους αφορά

Κληρονομικοί παράγοντες, εξωγενή αίτια, όπως κάπνισμα και χρωμογόνες τροφές ή ροφήματα, ηλικία, υποκείμενα νοσήματα και χρόνια χορήγηση φαρμάκων (πχ. τετρακυκλίνες), μπορεί να επηρεάσουν το χρώμα των δοντιών κάνοντάς το πιο σκούρο.

Ο οδοντίατρος είναι αυτός που θα αποφανθεί αν ο ασθενής μπορεί και σε ποια χρονική στιγμή, να προχωρήσει σε λεύκανση. Υπάρχουν άνθρωποι που θα πρέπει να αναβάλλουν τη λεύκανση για αργότερα, όπως γυναίκες σε φάση εγκυμοσύνης ή θηλασμού, ασθενείς με υπερευαισθησία, αλλεργία στο υπεροξείδιο του υδρογόνου ή του καρβαμιδίου (υλικά λεύκανσης) καθώς και άτομα με πολλαπλές προσθετικές εργασίες ή διαβρώσεις που δεν έχουν αποκατασταθεί.

Η λεύκανση μπορεί να γίνει με αρκετούς τρόπους, εξατομικευμένους, αναλόγα με το περιστατικό. Στο ιατρείο, στο σπίτι, με ειδικές λάμπες, με ειδικούς διαφανείς νάρθηκες, με υλικά διαφορετικών συγκεντρώσεων σε λευκαντικούς παράγοντες ή με συνδυασμό των παραπάνω.

Μετά τη λεύκανση

Στην περίπτωση όπου η καθημερινή υγιεινή του στόματος παραμελείται συστηματικά καθώς και η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο αναβάλλεται συχνά, η υγεία των ούλων επιβαρύνεται σημαντικά με την εμφάνιση ήπιων ή και πιο σοβαρών συμπτωμάτων. Η πλάκα που δεν απομακρύνεται με τακτικό βούρτσισμα ή οδοντικό νήμα, συσσωρεύεται στα δόντια και τα ούλα. Η εγκαταστημένη πλάκα προκαλεί τη νόσο των ούλων που αποκαλούμε ουλίτιδα. Σε αυτή τη φάση της προσβολής, ο οδοντίατρος μπορεί να επέμβει δραστικά, με βαθιά απόξεση απομακρύνοντας την πλάκα και αποκαθιστώντας την ήπια φλεγμονή που έχει προκληθεί, που έχει συνήθως ως πρώτη εκδήλωση την αιμορραγία με το βούρτσισμα. Ενδέχεται, η θεραπεία της ουλίτιδας να χρειαστεί περισσότερες από μία επισκέψεις και φυσικά πειθαρχία σε κανόνες καθημερινής υγιεινής, που με λεπτομέρεια του έχει αναλύσει ο οδοντίατρος. Σε κάθε περίπτωση όμως, πρόκειται για μία αντιμετωπίσιμη κατάσταση.

Η ουλίτιδα μπορεί να επιβαρυνθεί καμιά φορά, παρά τη σχολαστική στοματική υγιεινή. Οι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν σε αυτήν την επιβάρυνση, είναι ο διαβήτης, το κάπνισμα, γενετική προδιάθεση, συστηματικές νόσοι, περίοδοι έντονου στρες, μη επαρκής λήψη θρεπτικών συστατικών, ορμονικές διαταραχές, εγκυμοσύνη, μόλυνση από HIV και λήψη ορισμένων φαρμακευτικών ουσιών.