Υπηρεσίες
Συχνές Ερωτήσεις
-
Υπάρχει πράγματι λόγος να επισκέπτομαι τον οδοντιατρό μου κάθε έξι μήνες;
Η συχνότητα με την οποία επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας εξαρτάται από τις ανάγκες της στοματικής σας υγείας. Ο στόχος της τακτικής επίσκεψης στον ιατρό είναι η ανίχνευση ενός πιθανού προβλήματος στα πρώιμα στάδια. Για πολλούς ανθρώπους αυτό μεταφράζεται χρονικά σε εξάμηνα διαστήματα. Ο ιατρός σας όμως είναι αυτός που θα αποφανθεί για τη συχνότητα των ραντεβού σας, κατά πόσο γρήγορα συσσωρεύεται πέτρα στα δόντια σας, πόσο εύκολα υποχωρούν τα ούλα, ποιες υποκείμενες νόσοι μπορεί να υποκρύπτονται κάτω από μία διαταραγμένη στοματική υγεία, κ.λπ.. Πριν αναρωτηθείτε ξανά αν η εξάμηνη επίσκεψη είναι αρκετά σύντομη, κάντε στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις:
- - Πλένω τα δόντια μου σωστά, δύο ή τρεις φορές την ημέρα, μετά από κάθε γεύμα;
- - Έχω κακοσμία;
- - Καπνίζω;
- - Εντοπίζω κάποια διαφορετική εικόνα ή κατάσταση του στόματός μου σε σχέση με το παρελθόν(έντονη αιμορραγία, αλλαγή εικόνας στα ούλα μου);
- - Έχω ιστορικό τερηδόνας ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας;
- - Είναι καλή η γενικότερη υγεία μου;
- - Τρώω απ’ όλες τις ομάδες τροφών ισορροπημένα ή η διατροφή μου περιλαμβάνει πολλές επεξεργασμένες τροφές και γλυκά;
-
Χρειάζονται οι ακτινογραφίες στο στόμα και πόσο συχνά;
Η συχνότητα και η αναγκαιότητα των ακτινογραφιών εκτιμάται αποκλειστικά από τον οδοντίατρο. Όταν εμφανίζονται προβλήματα μη εμφανή, που δεν μπορούν να διαπιστωθούν με την απλή κλινική εξέταση, ο οδοντίατρος θα πρέπει να ελέγξει την κατάσταση των δοντιών και των γνάθων και με ακτινογραφία. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα τελευταία χρόνια τα οδοντιατρικά ακτινογραφικά μηχανήματα, εκπέμπουν ελάχιστη ακτινοβολία.
-
Μπορώ να κάνω ακτινογραφία στο στόμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου;
Η ακτινογραφία δοντιών συνήθως αντενδείκνυται κατά το Α’ τρίμηνο της κύησης. Αν και οι ψηφιακές ακτινογραφίες έχουν χαμηλή δόση ακτινοβολίας και σε περιορισμένο αριθμό ακτινογραφιών δεν αναμένεται οτι θα υπάρξει κάποια βλάβη στο έμβρυο, εντούτοις σε κάθε περίπτωση κρίνεται απαραίτητη η επικοινωνία μεταξύ οδοντιάτρου, γυναικολόγου και ασθενούς για την τελική απόφαση.
-
Ο οδοντίατρος χρειάζεται να φοράει γάντια και μάσκα και πώς μπορώ να γνωρίζω εάν τηρεί τους κανόνες καθαριότητας για τα εργαλεία του;
Η υγείας σας είναι εξαιρετικά πολύτιμη όχι μόνο για εσάς αλλά και για τον οδοντίατρο και το προσωπικό του ιατρείου. Ένας από τους τρόπους που θα του επιτρέψει να μη διαδώσει ασθένειες σ’ εσάς και σ’ εκείνον, είναι να τηρούνται με ευλάβεια οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
Για τον ίδιο σκοπό, ο ιατρός και όλο το προσωπικό του οδοντιατρείου, καθαρίζει και απολυμαίνει με προσοχή και σχολαστικότητα όλα τα εργαλεία που έρχονται σε επαφή με τον ασθενή, λαμβάνοντας όλες τις επιβεβλημένες προφυλάξεις, σύμφωνα με τους κανόνες (guidelines). Ωστόσο, μπορείτε κι εσείς να συνεισφέρετε σε αυτό, δίνοντας ειλικρινείς πληροφορίες όσον αφορά το ιατρικό ιστορικό σας, ή αναφέροντας την ύπαρξη τυχόν λοιμώδους νοσήματος. Συμπερασματικά, είναι απαραίτητο το αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας του ασθενούς για τον οδοντίατρό του, καθώς επίσης και το αντίστροφο. Παρόλα αυτά, το προσωπικό και ο οδοντίατρος θα πρέπει να τηρούν σχολαστικά όλους τους κανόνες αντισηψίας και απολύμανσης κι αυτό διαφαίνεται συχνά και με μια απλή ματιά στο χώρο.
-
Μπορώ να κάνω λεύκανση μετά την τοποθέτηση στεφανών στα δόντια μου;
Η λεύκανση πρέπει να προηγείται των προσθετικών εργασιών καθώς και όλων των σφραγισμάτων με «λευκά» ή ένθετα – επένθετα σφραγίσματα, γιατί από τη λεύκανση τροποποιείται το χρώμα μόνο των φυσικών δοντιών.
-
Διακόπτεται η αντιθρομβωτική μου αγωγή, προκειμένου να κάνω κάποια οδοντιατρική επέμβαση;
Για μικρής βαρύτητας επεμβάσεις, προτιμάται να μην διακόπτεται η αγωγή, ακόμα και αν υπάρχει ο κίνδυνος μικρής αιμορραγίας που η αντιμετώπιση της, είναι πιο εύκολη από το να προκληθεί κάποιο θρομβοεμβολικό επεισόδιο, που μπορεί να είναι και μοιραίο.
Σε κάθε περίπτωση κρίνεται απαραίτητη:
- - η λεπτομερής γνώση της φαρμακευτικής αγωγής
- - το INR (δείκτης πηκτικότητας)
- - η συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό σας